elΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΑΠΘ - ΠΜΣ Κοινωνική-Προληπτική Ιατρική και Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας                               msc-phqc@med.auth.gr       +302310999146
Σωτήριος Κουπίδης

Σωτήριος Κουπίδης

Ιατρός Εργασίας, MSc, PhD

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Σωτήριος Κουπίδης του Αβραάμ γεννήθηκε το 1975 στη Βέροια. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στη Νεράιδα του Δήμου Δολόπων Καρδίτσας. Κατόπιν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία υπηρετώντας στο 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και στην 12η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων στον Δορίσκο Έβρου.

Μετά την αποφοίτηση του από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. κατατάχθηκε στο τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας. Κατόπιν ολοκλήρωσε με άριστη επίδοση το μεταπτυχιακό της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Τέλος τον Νοέμβριο του 2011 ανακηρύχτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα.

Τον Ιανουάριο του 2014 απέκτησε τον τίτλο του ειδικού Ιατρού Εργασίας. Στο πλαίσιο λήψης της ειδικότητας, μετέβηκε με τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. για άσκηση στην Κλινική Ιατρικής Εργασίας Selikoff Center του Mount Sinai Hospital New York και στο Department in Epidemiology Center of Occupational and Environmental Health στο Mount Sinai Medical School New York. Στο ανωτέρω πλαίσιο εργάστηκε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο η διαφορετικότητα αποτελούσε βασικό στοιχείο συνύπαρξης και συνεργασίας. Από το 2014 έως σήμερα εργάζεται ως Ιατρός Εργασίας σε αρκετές επιχειρήσεις και φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα (ενδεικτικά επιχειρήσεις στους τομείς υγείας, κοινωνικής φροντίδας, διαχείρισης απορριμμάτων, παροχής υπηρεσιών, φαρμακευτικού κλάδου, κλάδου ναυτιλίας, τραπεζικού κλάδου κ.λπ.).

Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Κατευθυντήριες οδηγίες Διαχείρισης Μειζόνων Παραγόντων Επαγγελματικού Κινδύνου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Μέταλλα» που υλοποίησε ο Τομέας Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Συνεργάστηκε για ενάμιση έτος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εμπειρογνώμονας στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα. Επίσης τα τελευταία τρία έτη παρείχε υπηρεσίες ως επαγγελματίας υγείας και συντονιστής σε δύο προγράμματα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. για τους μετανάστες/πρόσφυγες (προγράμματα «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» & «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση Philos I»).

Από το 2015 έως σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επιφορτισμένος κυρίως με την εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών της ειδικότητας Ιατρικής της Εργασίας. Από το 2009 έως το 2013 δίδαξε στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Καλαμάτας καθώς και σε άλλους φορείς εκπαίδευσης (ΙΝ.ΕΠ., Κ.Ε.Κ.), ως ωρομίσθιος καθηγητής σε θεματικές ενότητες σχετικές με την Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, των Πολιτικών Υγείας καθώς και της Δημόσιας Υγείας. Το 2014 δίδαξε το μάθημα «Άτομο Περιβάλλον και Υγεία» στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας στην κατεύθυνση των Επισκεπτών Υγείας. Είναι  πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με εθελοντικές οργανώσεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και της ιατρικής. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) φοιτητών Ιατρικής. Επίσης διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης-Παράρτημα Ημαθίας (2007-2012). Σήμερα είναι μέλος της Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής.

 

Από το 2005 δραστηριοποιείται στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, διατελώντας μέλος και πρόεδρος σε συλλογικά όργανα Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), στα Χανιά (Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων), στην Κέρκυρα (Κοι.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες»), στην Αθήνα (Κοι.Σ.Π.Ε. «Αθηνά – Ελπίς») και στην Ημαθία (Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «Δεσμός»), φορείς που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για άτομα με ψυχικές παθήσεις. Από το 2016 έως σήμερα εκλεγμένος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.), η οποία αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των εικοσιεννέα (29) Κοι.Σ.Π.Ε. που υπάρχουν στην χώρα μας. Διετέλεσε επίσης εμπειρογνώμονας της Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με τίτλο Social Entrepreneurship Network (SEN). Συμμετείχε στην συγγραφή του Νόμου για τον Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ψηφίστηεκ τον Φεβρουάριο του 2020 και στον οποίο για πρώτη φορά μέσα στο Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με τίτλο «Σπύρος Δοξιάδης» προβλέπεται η εκπόνηση και υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Ένταξης για άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας μέσω της επαγγελματικής τους ένταξης.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Διοικητής στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (Ιανουάριος 2005 – Ιούνιος 2005), Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (Ιούνιος 2005 – Σεπτέμβριος 2008) στο οποίο και ολοκληρώθηκε το κλείσιμο των ασυλικών τμημάτων του και δημιουργήθηκε ένα κοινοτικό δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Κατόπιν διετέλεσε Αναπληρωτής Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (Σεπτέμβριο 2008 – Απρίλιος 2010). Από τον Μάιο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2011 εργάστηκε ως Ιατρός στον Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο πρόγραμμα Προαγωγή, Πρόληψη και Δημόσια Υγεία, με έμφαση στα αντικείμενα της εκτίμησης και αποκατάστασης της υγείας των μεταναστών στο νέο κοινωνικό περιβάλλον, με παράλληλη εκτέλεση καθηκόντων Διευθυντή του Οργανισμού.

Στο λοιπό οργανωτικό – διοικητικό έργο αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε διοικητικός συντονιστής των Ομάδων Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εκπόνηση των πρώτων πανελλαδικών επιδημιολογικών ερευνών ψυχικής υγείας για παιδιά /εφήβους και ενήλικες. Αποτέλεσε μέλος της Επιστημονικής Τεχνικής Υποστηρικτικής Γραμματείας της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον Τομέα της Υγείας με σκοπό την εκπόνηση Τελικής Έκθεσης για Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας. Υποστήριξε το έργο της επιτροπής με τη συγγραφή κειμένων σχετικά με τους τομείς Δημόσιας Υγείας, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Περιφερειακοποίησης Υπηρεσιών Υγείας και Ψυχικής Υγείας καθώς και στην τελική επεξεργασία και συγγραφή των τελικών κεφαλαίων σχετικά με τη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Κρούσης (Task Force), έργο της οποίας ήταν η ανάπτυξη και η υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σήμερα είναι εμπειρογνώμονας της ομάδας αξιολόγησης κατά τη διάρκεια (on going) της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ψυχιατρικής Μεταχείρισης “ΨΥΧΑΡΓΩΣ”.

Αντικείμενα του συγγραφικού του έργου σε ξένα και εγχώρια περιοδικά αποτελεί η διοίκηση υπηρεσιών υγείας, οι πολιτικές υγείας και η δημόσια υγεία. Έχει 18 δημοσιεύσεις σε επίσημα περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους με κριτές και δείκτη επιρροής (Impact Factor), 80 ελεύθερες ανακοινώσεις σε συνέδρια και 30 ομιλίες και συμμετοχές σε στρογγυλές τράπεζες. Τέλος είναι αξιολογητής σε ένα (1) διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές με βραβεία σημαντικότερων διοικητικών παρεμβάσεων για θέματα σχετικά με τη βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα νοσοκομεία που διοίκησε. Επίσης έχει λάβει τιμητικές υποτροφίες για τη διάκριση στις σπουδές και το ήθος κατά τη φοίτηση τόσο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας).

Από το 2020 εργάστηκε εντατικά σε διάφορα έργα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Συμμετείχε σε διάφορες Ομάδες Κρούσης για την εκπόνηση και εφαρμογή πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την εξασφάλιση της  επιχειρησιακής συνέχειας και/ή της επιστροφής στην εργασία (υποστηρίζοντας  οργανισμούς για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας ή της συνέχειας λειτουργίας τους). Εργάστηκε επίσης στην εκπόνηση προγραμμάτων σχετικά με τον αντίκτυπο στην οργανωτική κουλτούρα και στον σχεδιασμό του χώρων εργασίας στην εποχή του COVID-19. Πραγματοποίησε επίσης επιτόπιες επισκέψεις για την αξιολόγηση των πρωτοκόλλων COVID-19 και συνεχίζει την υποστήριξη οργανισμών για την ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού του κινδύνου και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του εργατικού τους δυναμικού. Ήταν επίσης εθελοντής στην Ομάδα Κρούσης που συγκρότησε το Υπουργείο Υγείας – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, για την πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημίας του COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο 2020. Από το Μάϊο του 2020 εργάζεται ως Σύμβουλος στο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, σε θέματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, της ΠΦΥ και της Ψυχικής Υγείας καθώς και θέματα σχετικά με την ανταπόκριση κατά της πανδημίας του COVID-19.

Μετάβαση στο περιεχόμενο