elΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΑΠΘ - ΠΜΣ Κοινωνική-Προληπτική Ιατρική και Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας                               msc-phqc@med.auth.gr       +302310999146
Χρύσα Πουρζιτάκη

Χρύσα Πουρζιτάκη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας,
Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος
Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Χρύσα Πουρζιτάκη είναι Αναισθησιολόγος με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία και την Κλινική Φαρμακολογία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας στο εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Βασική και Κλινική Νευροφαρμακολογία, τη Φαρμακοεπαγρύπνηση καθώς και τη Φαρμακολογία του άλγους. Πειραματικά εργάζεται με μοντέλα συμπεριφοράς σε επίμυες, με το μοντέλο της νευρογενούς υπέρτασης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και τον προσδιορισμό in vivo νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο με την τεχνική της push-pull superfusion. Πρόσφατες μελέτες της περιλαμβάνουν την επίδραση φαρμάκων σε επίμυες με παιδική ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη δράση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς βαρέως πάσχοντες με COVID-19, καθώς και συστηματικές ανασκοπήσεις για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια αναισθητικών φαρμάκων. Συνεργάζεται κλινικά και ερευνητικά με την Κλινική Ιασώ Θεσσαλίας.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας, της British Pharmacological Society, της Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής για τα Μοναδικά Φάρμακα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Έχει εργασθεί ως Clinical Investigator σε κλινικές μελέτες που αφορούν ογκολογικά και αναισθησιολογικά φάρμακα. Έχει λάβει υποτροφίες από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας και συμμετείχε ως ερευνήτρια στα ερευνητικά προγράμματα FP7 και «Πυθαγόρας ΙΙ. Ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαφόρων ελληνικών συνεδρίων. Διδάσκει Φαρμακολογία και Κλινική Φαρμακολογία σε φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής ενώ συμμετέχει στη διδασκαλία συνολικά 9 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά συγγράμματα, 58 εργασίες PubMed, 50 indexed abstracts από ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 53 από ελληνικά συνέδρια και έχει πάνω από 940 αναφορές (h index:17). 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο